Ευρωεκλογές 2024: Αυτές είναι οι έξι γυναίκες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή (2024)

Ευρωεκλογές 2024: Αυτές είναι οι έξι γυναίκες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή (1)

Έξι γυναίκες βρίσκονται ανάμεσα στους 21 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόκειται για την Ελίζα Βόζεμπεργκ και την Ελεονώρα Μελέτη από τη ΝΔ, την Έλενα Κουντουρά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Γαλάτω Αλεξανδράκη από την Ελληνική Λύση, τη Μαρία Ζαχαρία από την Πλεύση Ελευθερίας και την Αφροδίτη Λατινοπούλου από την Φωνή της Λογικής.

Διαβάστε Επίσης

"Τις έδρες πίσω": Η ανάρτηση της Ελενας Ακρίτα για τη Νέα Αριστερά, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Ευρωεκλογές 2024: Αυτές είναι οι έξι γυναίκες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή (3)

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το 6ο Γυμνάσιο Κυψέλης. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύεται στο ποινικό και οικογενειακό δίκαιο. Στην ιστορική και πολιτικού ενδιαφέροντος δίκη της 17Νοέμβρη ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής κατά των τρομοκρατών στις υποθέσεις δολοφονίας του Κωστή Περατικού και απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γεωργίου Πέτσου και στη δίκη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (Ε.Λ.Α.) εκπροσώπησε την πολιτική αγωγή στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραυτόπουλου.

Για 15 συνεχή έτη εκλεγόταν Σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE),

Το Μάρτιο του 2004 συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στην τελευταία τιμητική θέση. Από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Μάιο του 2012 προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως εκλεγμένη βουλευτής της Αθήνας. Κατά την περίοδο αυτή (2009-2012), ήταν τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στις 13 Φεβρουαρίου 2013, ορίστηκε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας από τον τότε Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Είναι ευρωβουλευτής από το 2014.

Ελεονώρα Μελέτη

Ευρωεκλογές 2024: Αυτές είναι οι έξι γυναίκες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή (4)

Η Ελεονώρα Μελέτη γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1978 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε τίτλο σπουδών στην Ιταλική φιλολογία από το πανεπιστήμιο της Φεράρα στην Ιταλία.

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜE σε ιδιωτική σχολή, ενώ σήμερα είναι δευτεροετής φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Μιλάει πέντε ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά -πιστοποιημένα, και αραβικά).

Τον Απρίλιο του 2000 ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφράστρια σε περιοδικά και τύπο, μεταφράζοντας επιστημονικά άρθρα και διεθνείς ειδήσεις, μία ασχολία που συνεχίζει μέχρι και σήμερα εστιάζοντας στη μετάφραση - απόδοση θεατρικών έργων.

Από τον Οκτώβριο του 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος – παρουσιάστρια σε μεγάλα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, ξεκινώντας τη πορεία της ως ρεπόρτερ και συντάκτρια διεθνών ειδήσεων.

Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Θοδωρή Μαροσούλη και μητέρα ενός κοριτσιού 6 ετών, της Αλεξάνδρας – Ωκεανίδας.

Έλενα Κουντουρά

Ευρωεκλογές 2024: Αυτές είναι οι έξι γυναίκες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή (5)

Η Έλενα Κουντουρά γεννήθηκε στην Αθήνα. Μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου επί σειρά ετών, υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, με πανελλήνια ρεκόρ, νίκες και διεθνείς διακρίσεις.

Είναι πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει τρεις ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά.

Την περίοδο 1984-1996 ξεχώρισε με τη διεθνή της καριέρα στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας. Την περίοδο 1996-2003 ήταν διευθύντρια σε εκδόσεις δημοφιλών περιοδικών στην Ελλάδα, με θέμα τη γυναίκα, το lifestyle, το σπίτι και την οικογένεια.

Εισήλθε στην πολιτική το 2004, και έχει εκλεγεί Βουλευτής έξι φορές στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών. Από τον Ιανουάριο 2015 έως τον Μάιο 2019 διετέλεσε Υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Γαλάτω Αλεξανδράκη

Ευρωεκλογές 2024: Αυτές είναι οι έξι γυναίκες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή (6)

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την Γαλάτω Αλεξανδράκη, την 76χρονη κτηνοτρόφο που εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με την Ελληνική Λύση.

Σύμφωνα με το inevros, έχει καταγωγή από το Κουφόβουνο Διδυμοτείχου, ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου διατηρεί κρεοπωλείο με τον γιο της.

Όπως ανέφερε το τοπικό site reportal, η Γαλάτω Αλεξανδράκη απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε συνέντευξη προεκλογικά και κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν θέλει ακόμη να μιλήσει δημόσια.

Μαρία Ζαχαρία

Ευρωεκλογές 2024: Αυτές είναι οι έξι γυναίκες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή (7)

Η Μαρία Ζαχαρία είναι Γενική Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά (Ε.Κ.Π.) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εργαζομένων Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Είναι 47 ετών. Ζει στη Κερατέα τα τελευταία 2 χρόνια, όμως μεγάλωσε και έζησε όλα τα υπόλοιπα χρόνια στον Πειραιά όπου συνεχίζει να εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας. Στην πόλη της δραστηριοποιήθηκε ως Ενεργή Πολίτης της Πειραϊκής και ανέπτυξε δράση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα προβλήματα από το λιμάνι που έπλητταν όλους τους παραλιμένιους δήμους της ευρύτερης Περιφέρειας του Πειραιά, με την περιβαλλοντική μόλυνση και την διεκδίκηση ελεύθερων χώρων αναψυχής για τους πολίτες.

Τα τελευταία 20 χρόνια δραστηριοποιείται και εκλέγεται ως συνδικαλίστρια. Είναι εκλεγμένη Γενική Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά από το 2019 και Γενική Γραμματέας του ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Ναυτιλίας και Τουρισμού). Είναι επίσης, εκλεγμένο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ. Στις Εθνικές εκλογές ήταν υποψήφια του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας και είναι υπεύθυνη του Τομέα Εργατικών ζητημάτων της Πλεύσης Ελευθερίας.

Αφροδίτη Λατινοπούλου

Ευρωεκλογές 2024: Αυτές είναι οι έξι γυναίκες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή (8)

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από οικογένεια εκπαιδευτικών και δηλώνει περήφανη Χριστιανή Ορθόδοξη.

Υπήρξε πρωταθλήτρια στο τένις κερδίζοντας πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πέρασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ και το 2013, μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό εγκατέλειψε τον πρωταθλητισμό.

Σήμερα εργάζεται στο νομικό τμήμα εταιρίας, υπήρξε υποψήφια με τη ΝΔ από την οποία διεγράφη και το 2023 ίδρυσε την Φωνή της Λογικής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ευρωεκλογές 2024: Αυτές είναι οι έξι γυναίκες που μπαίνουν στην Ευρωβουλή (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5627

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.